In deze versie zijn de volgende zaken nieuw ontwikkeld:
Biologische Agentia
Met ingang van deze versie is de module Biologische Agentia toegevoegd. Middels deze module kunt u de vergunningen vastleggen, zoals u die moet aanvragen als u met biologische agentia (bijvoorbeeld GGO's) gaat werken. Hierbij kunt u bij het invoeren van de vergunningen gebruik maken van een database met bacteriën, schimmels, virussen, parasieten enz. De gegevens zijn overgenomen van de GGO-lijsten zoals deze door het RIVM zijn gepubliceerd.

Artikel dupliceren
Artikelen kunnen nu gekopieerd worden. Hierdoor kunt u sneller nieuwe artikelen aanmaken welke maar heel weinig verschillen van het onderhavige artikel. Bij het dupliceren worden allerlei gegevens overgenomen waarna u vóór het kopiëren zaken kunt aanpassen als:
- Artikel code
- Bestel code
- Handelsnaam
- Leverancier
- Hoeveelheid
- Eenheid
- Bulkartikel
Na het kopiëren kunt u dan overige zaken zoals prijs, minimale voorraad en ruimte voor voorraad aanpassen.
Controle op bestaan van stof
Als u een nieuwe stof wilt toevoegen vanuit het overzichtscherm van stoffen, wordt u gevraagd om een naam en/of een CAS nummer in te vullen. Op basis van deze gegevens wordt direct gecontroleerd of een stof met (een gedeelte van) die naam en/of (een gedeelte van) dat CAS nummer al voorkomt in uw stoffen. De gevonden stoffen ziet u vervolgens onder in uw scherm staan. Mocht de stof die u wilde aanmaken daar al tussen staan, dan kunt u deze direct kiezen vanuit de lijst stoffen. Zo niet, dan kunt u verder gaan met de stof toevoegen middels de knop Nieuw.

Weer te geven naam van stof zelf bepalen
U kunt nu zelf bepalen welke naam u wilt gebruiken voor een stof binnen uw organisatie. Op het tabblad namen is voor iedere taal een veld beschikbaar waar u een naam kunt kiezen die u wenst te gebruiken voor een stof.
Het kiezen van een naam is niet verplicht; in dat geval wordt de weer te geven naam automatisch bepaald zoals dit in het verleden ook gebeurde.
Deze voorkeursnamen zijn zelf te bepalen voor alle stoffen, ook voor een stof die uit een externe databank zoals BIG komt, en blijven ook bewaard indien een stof vanuit die databank wordt bijgewerkt. U kunt hiertoe ook zelf synoniemen toevoegen aan deze stoffen, die vanzelfsprekend ook bewaard blijven.

Importmodule
Nieuw ontwikkeld is de importmodule. Met behulp hiervan kunt u op eenvoudige wijze leveranciers, artikelen en potten importeren.

Zo kunt u een definitie vastleggen van een Excel bestand waarna deze geïmporteerd kan worden in SOFOS 360. Als een kolom in Excel dezelfde naam heeft als het veld in SOFOS 360, dan wordt deze kolom automatisch gekoppeld. Andere, verplichte, kolommen dient u handmatig te koppelen.
Als het importeren wordt gestart, wordt eerst een overzicht getoond met de resultaten. Ofwel, de gegevens welke geïmporteerd zullen worden. In dit overzicht kunt u nog aangeven welke gegevens u ook daadwerkelijk wilt verwerken.
Indien er fouten optreden, wordt er een overzicht weergegeven met de fouten, reden daarvoor en in welke rij van het Excel bestand de fout is aangetroffen.
Bij het importeren van Leveranciers en Artikelen wordt er gecontroleerd of deze al bestaat op basis van specifieke kenmerken. Die controle wordt niet uitgevoerd voor potten omdat er immers heel veel potten kunnen voorkomen met dezelfde hoeveelheid van dezelfde chemicalie.
Gevarenpictogrammen in stoffenoverzicht
Op het informatieportaal werden bij een stof al de gevarenpictogrammen getoond. Vanaf deze versie kunnen de pictogrammen ook getoond worden in het overzicht van stoffen, artikelen en potten. Natuurlijk kunt u ook hier zelf bepalen of u deze kolom wilt opnemen in uw lijst, of niet. De standaard weergave voor deze genoemde overzichten maakt de kolom in ieder geval beschikbaar en zichtbaar.

UNSPSC nummer bij een artikel
Artikelen kunnen nu voorzien worden van een UNSPSC codering om aansluiting met een extern systeem te kunnen geven. UNSPSC is een coderingssysteem voor producten en diensten in de eCommerce. De vier primaire niveaus van de code zijn: Segment, Familie, Klasse en Grondstof.
Voorbeeld:
Niveau |
Code |
Omschrijving |
Segment |
10 00 00 00 |
Levende planten en dierlijk materiaal en accessoires en supplies |
Familie |
10 10 00 00 |
Levende dieren |
Klasse |
10 10 19 00 |
Insecten |
Grondstof |
10 10 19 01 |
Vlinders |
Middels een menuoptie onder de groep "Externe gegevens" kunt u de lijst met codes importeren per te gebruiken taal (Engels, Nederlands, Duits en Frans).
Dashboard Ingelogde gebruikers
Om zicht te krijgen op het gebruik van SOFOS 360 is er een Dashboard toegevoegd waaruit blijkt hoe vaak er wordt ingelogd, door wie en of dit op het Informatieportaal is. De gegevens in de bovenste grafiek zijn weergegeven op Jaren, maar door te dubbelklikken op het jaar kunt u inzoomen op Kwartalen, en door nogmaals te dubbelklikken op Maanden.

Bugfixes / Verbeteringen
Stof zoeken in externe Databanken:
Bij het zoeken van een stof in een externe databank op (een deel van een) naam werden alle stoffen teruggegeven waarin deze zoekterm in één van de aanwezige namen voorkwam. Dit was echter niet altijd duidelijk omdat de standaardnaam werd teruggegeven, ook als de zoekterm in een andere naam voorkwam.
Nu worden, behalve de standaardnaam, ook de namen teruggegeven waarin de zoekterm voorkwam zodat het duidelijker is waarom de stof werd gevonden.
Single Sign-On: MFA
Voor het gebruik van Single Sign-On in combinatie met de Microsoft Azure Active Directory is nu de ondersteuning van MFA (Multi-factor Authenthicatie) toegevoegd. Dat betekent dat u nu in kunt stellen dat de gebruiker een extra code moet ingeven bij het aanmelden op SOFOS 360. Het instellen van MFA gebeurt op de Active Directory van Microsoft, waarbij gebruik gemaakt kan worden van Conditional Access, en is transparant voor SOFOS 360.
Omdat het aanmelden ook automatisch kan gebeuren bij gebruik van Single Sign-On, kan het ook voorkomen dat de gebruiker automatisch wordt uitgelogd als SOFOS 360 gedurende een bepaalde tijd niet wordt gebruikt. Om te voorkomen dat de gebruiker dan weer direct inlogt, wordt deze doorgestuurd naar aan aparte pagina waarop duidelijk wordt dat de gebruiker automatisch is uitgelogd. Om opnieuw in te loggen dient de gebruiker dit bewust te kiezen.
Indien gebruik wordt gemaakt van automatisch inloggen met SSO, kan het inlogscherm worden verborgen.
Stof: CBRN
Bij stoffen is het nu mogelijk om aan te geven dat deze onder de CBRN (Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire) regeling valt zoals precursoren voor explosieven.
WIK: ruimte tussen de kolommen
Om de WIK iets duidelijker en beter leesbaar te maken is de ruimte tussen de twee kolommen iets vergroot.
Filter(rij)
- Bij het typen van een zoekwaarde in de filterrij wordt nu langer gewacht voor het zoeken begint.
- Indien de kolom betrekking heeft op een tekstveld, wordt er nu standaard gezocht met het criterium "Bevat". Hiervoor werd standaard gezocht met het criterium "Begint met".
Ruimtes
Bij ruimtes wordt vanaf deze release de korte omschrijving getoond in de eerste kolom van de boomstructuur. De lange omschrijving is daarbij opgenomen als losse kolom in het overzicht. Hierdoor is gemakkelijker de naam van de ruimte te lezen, alsmede de ruimte waar deze onder valt. Tot op heden werd hier namelijk de volledige naam van de ruimte getoond waarin de namen van alle ruimtelijke elementen die daarboven zaten in de hierarchie ook werden getoond, waarbij ze men een punt werden gescheiden.
Waar tot op heden de ruimtestructuur werd weergegeven als:
- Gebouw
- Gebouw.Verdieping
- Gebouw.Verdieping.Kamer
- Gebouw.Verdieping.Kamer.Kast
ziet u nu staan:
Voorbereiding 1000-punten regeling
Om in een later stadium de 1000-punten regeling te kunnen inbouwen zijn nu reeds de voorbereidingen getroffen om de berekening uit te kunnen voeren. Straks kunnen dan de potten binnen de organisatie simpelweg geselecteerd worden om te verplaatsen waarbij direct de 1000-puntenregeling gehanteerd kan worden.
Diversen
- SOFOS 360 is in zijn geheel opgewaardeerd naar de laatste versie van het onderliggende Framework. Hierin zijn een groot aantal zaken verbeterd en/of opgelost, en zitten ook performance verbeteringen. Op bepaalde plaatsen zult u daarom ook kleine cosmetische wijzigingen aantreffen zoals een afbeelding op het inlogvenster, "Nieuw" knoppen die overal een dropdown zullen tonen / uit zullen klappen, Dashboard items die u kunt maximaliseren, enzovoorts.
- Het weergeven van de voortgang bij een aantal processen, zoals het importeren van stofgegevens vanuit de BIG databank, is aangepast en verbeterd in sommige situaties.
- Het kon voorkomen dat er werd gezocht op CAS nummer maar de stof ten onrechte niet gevonden werd. Dit is opgelost.
- De helpbestanden zijn voortaan alleen via een beveiligde verbinding toegankelijk.
- De foutmeldingen die worden weergegeven als het aanmelden niet is gelukt, bijvoorbeeld door een verkeerde combinatie van gebruikersnaam / wachtwoord zijn, aangepast.
- Diverse verbeteringen aan het inboeken van ontvangsten via de SAP koppeling.
- Op sommige mobiele apparaten werkte het informatieportal niet volledig. Dit is verholpen.
- Het ophalen van de juiste autorisaties bij het inloggen is geoptimaliseerd. Tevens is de ruimteautorisatie versneld.
- De voorrraad controle hield ten onrechte geen rekening met verbruikte en geretourneerde potten.
- Er kon een fout optreden bij het omzetten van getallen met een decimaalteken bij bepaalde land- en getalinstellingen van het werkstation.
- Bij directe verwerking van scanbestanden konden potten op de status Leeg worden gezet, terwijl dit de status Verbruikt moest zijn.
- Enkele acties op het scherm werden ten onrechte niet uitgezet als de gebruiker de rechten niet had om deze acties uit te voeren.
- Diverse vertalingen zijn aangepast / verbeterd.
Zie Ook
Biologische agentia
Stoffen
Importmodule